De zomer is in zicht! Vlinders fladderen in de lucht en veel alleenstaande ouders krijgen door dit zomergevoel weer zin in de liefde! Lekker samen naar het strand, genieten van een goed glas wijn, ellenlange gesprekken voeren, spannende dates en natuurlijk urenlang samen in bed liggen. Maar zoals je vast ook  gemerkt hebt toen je nog in een relatie zat met je ex, de liefde wordt anders zodra er kinderen zijn. Dus hoe gaat dat nou wanneer je als co-ouder weer verliefd wordt? Hoe kun je je nieuwe relatie aanpakken zodat het een succesvolle relatie wordt. Niet alleen voor jullie, maar ook voor je (/jullie) kinderen!

1. Zorg dat je er klaar voor bent

Wanneer ben je nou eigenlijk klaar voor een relatie en wanneer niet? Deze vraag weet je zelf het beste te beantwoorden en het is echt belangrijk dat je jezelf dit ook echt afvraagt. Wanneer je op zoek gaat naar een relatie omdat je je ex nog zo mist of omdat je zo verdrietig bent om je huidige leven, is meestal geen goede start van een succesvolle relatie. Wellicht dat je wat leuke avontuurtjes met iemand kunt beleven, maar het is meestal geen goede start van een relatie. Zorg dus dat je volledig met beide benen op de grond staat wanneer je weer serieus gaat daten. Hieronder een paar tekenen die erop wijzen dat je klaar bent voor een nieuwe relatie:

  • Je hebt de break-up met je ex volledig verwerkt;
  • Je vindt het okee om single te zijn, het zou echter een mooie aanvulling op je (gelukkige) leven zijn wanneer je weer een nieuwe liefde hebt;
  • Je wilt graag een relatie, je hebt het niet ‘nodig’;
  • Je zit lekker in je vel;
  • Je wilt geen relatie om je op deze manier goed te voelen over jezelf;
  • Je kunt met de volle 100% zeggen: “ik ben gelukkig”

2. Geniet van elkaar! 

Je hebt de liefde van je leven gevonden en je bent smoorverliefd. Het liefste stel je je nieuwe liefde aan de hele wereld (inclusief je kinderen) voor aan je hele omgeving. Probeer de eerste maanden nog lekker van elkaar te genieten, zonder dat de hele omgeving hier direct bij betrokken wordt. Zo kun je elkaar niet alleen goed leren kennen, zo kun je ook nog maximaal van elkaar genieten. De buitenwereld komt wel en die zullen over een tijdje continu in jullie leven zitten. Zodra je die al meteen in jullie relatie mengt, kun je dat niet meer terugdraaien.

3. Realiseer je dat je niet alleen een relatie start, maar ook een nieuwe familie

Denk als alleenstaande ouder niet te licht over wat voor een rol je nieuwe liefde gaat spelen. Hij/zij gaat namelijk niet alleen een rol spelen jouw leven, maar ook in het leven van jouw kinderen en van jouw ex. Misschien heeft je nieuwe liefde zelf ook wel kinderen en krijg ook jij te maken met nieuwe kinderen en een ex. Jouw huidige ‘gebroken gezin’ gaat in de toekomst een ‘samengesteld gezin’ worden. Dat is super leuk  natuurlijk, maar daar moet je wel goed over na denken. Zodra er kinderen in het spel zijn, kun je niet meer alleen aan jouw gevoelens denken, maar zouden de gevoelens van de kinderen altijd bovenaan ‘moeten’ staan. Besef je dus goed wat je start en sta hier volledig achter.

4. Introduceren kinderen

Liefde-alleenstaande-ouder-2-300x252Probeer het voorstellen van je nieuwe partner uit te stellen tot de eerste verliefdheid over is en je zeker weet dat je de komende jaren met deze partner samen wilt zijn. In bijna iedere verliefdheid ben je ervan overtuigd dat je de rest van je leven met deze persoon wilt blijven en weet je 100% zeker dat dit de ware liefde is. Meestal zijn na ongeveer een jaar de eerste ‘crazy in love’ gevoelens weg en wordt er plaats gemaakt voor ‘houden van’. Dit is een goed moment om je kinderen aan je nieuwe partner voor te stellen. Het is voor kinderen al een heftige ervaring dat zijn/haar ouders uit elkaar zijn gegaan, laat ze ook niet meer heftige ervaringen beleven door een ouder die continu nieuwe liefdes aan hen voorstelt.

Maar dit niet alleen, zoals in punt 2 ook al genoemd is ‘geniet van elkaar’. Zodra de kinderen in jullie relatie betrokken worden is het aannemelijk dat jullie meer dingen als een gezin gaan doen. Hoewel dit natuurlijk ook geweldig is, kun je dit nog de rest van jullie leven doen. Van elkaar (met z’n tweetjes) genieten zal dan minder worden, dus geniet hier gewoon nog even lekker van!

5. Stel je nieuwe liefde gestaag voor

Je weet van tevoren natuurlijk nooit hoe je kind(eren) gaan reageren wanneer je je nieuwe liefde aan hun voorstelt. Doe dit dan ook gestaag. Stel ze aan je nieuwe liefde voor tijdens bijvoorbeeld een verjaardag waar ook andere bij zijn, zodat het geen ‘geforceerde’ ontmoeting is. Zo kunnen ze hem/haar zien, terwijl ze lekker aan het spelen zijn en hoeven ze niet ‘verplicht’ met hem/haar door te brengen. Bouw deze ontmoetingen dan rustig een beetje op naar een ontmoeting waar jullie echt als gezin samen zijn.

6. Luister naar de gevoelens van je kind(eren)

Hoe jouw kind(eren) staan in deze nieuwe relatie, vormt een belangrijk bouwsteen of jullie relatie gaat slagen of niet. Hoe gelukkig kun jij immers zijn in een relatie wanneer jouw kind(eren) hier totaal niet gelukkig mee zijn? Ga daarom nooit voorbij aan de gevoelens van je kind(eren). Dat zij in eerste instantie wellicht niet heel blij zijn met jouw nieuwe liefde, hoeft niet altijd wat te zeggen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk voor ze zijn, om hun ouder met iemand anders dan hun eigen papa of mama te zien. Praat hier rustig over met je kind en laat je kind(eren) over de gevoelens die ze voelen praten. Herhaal wat ze zeggen zodat ze voelen dat er naar ze geluisterd wordt en vraag wat zij zelf als een goede oplossing zouden zien. Zo kun je er samen naar toe werken om ze aan de nieuwe situatie te laten wennen.

7. Blijf dingen met z’n tweeën doenLiefde-alleenstaande-ouder-1

Wanneer de kinderen zijn voorgesteld, kan er zich weer snel een gezinssituatie voordoen. Dat is heel erg fijn, maar vergeet niet dat jullie aan je relatie moet blijven werken om deze te laten slagen. Werken aan een relatie doe je namelijk niet pas wanneer je ontevreden of ongelukkig bent, maar al vanaf het moment dat je super gelukkig bent zodat je niet in een ongelukkige relatie terecht komt. Blijf daarom echt vaste momenten creëren dat je met z’n tweeën dingen blijft doen. Zo kun je bijvoorbeeld inplannen dat je iedere laatste vrijdag van de maand met z’n tweeën een avond uit gaat of ieder jaar minimaal 1 keer een weekend samen weg gaat.

Ik wens jou heel veel succes en plezier met je nieuwe liefde! Heb jij tips hoe je een nieuwe relatie kunt laten slagen? Je kunt je bericht hieronder achterlaten. 

Meld je nu aan voor de Heppee app

About Myra de Wildt

Single Mom | Oprichtster platform happysinglemoms.nl | Happy Single Moms is het grootste & leukste platform voor alleenstaande moeders en alleenstaande zwangere vrouwen in Nederland en België.

Leave a Reply