Mayke-smit-Het is weer vakantie-heppee-app

Gezelligheid of heibel?

Het is weer vakantie. Voor gescheiden gezinnen brengt een vakantie veelal ook een andere verdeling met zich mee van wanneer de kinderen bij de ene of de andere ouder zijn. Afwijkend van het normale schema. Er is meer vrije tijd met elkaar om leuke dingen met elkaar te doen én om tegen ergernissen aan te lopen. Ergernissen waar je normaal gesproken misschien makkelijker langs kunt laveren – de wisseling van huishouden komt dan als geroepen – maar die treedt je nu vol tegemoet.

Loyaliteit

Zelf kan ik me als kind van gescheiden ouders nog herinneren dat ik in zo’n periode in mijn puberteit wel eens in wanhoop bij mijn moeder kon komen klagen over hoe anders het was bij mijn vader in huis. Na een beschrijving van mijn ergernis, hoorde ik haar dan zeggen ‘Ja, zo kan je vader zijn. Dat vond ik ook moeilijk aan hem’. Voordat ik verder kon luisteren naar hoe ze me probeerde te steunen, schoot ik meteen in de boosheid en verdediging van mijn vader. Niets zo hardnekkig als loyaliteit. Die trouw aan de ander die soms verder gaat dan de trouw aan jezelf.

Scheiden geen optie

Nu bevind ik me in dezelfde situatie, maar dan met mijn eigen puberende zoon die het even heel lastig heeft met een voor mij herkenbare minder leuke karaktertrek van zijn vader. In mijn gedachten hoor ik weer de woorden van mijn moeder van toen. Opeens denk ik nu: Lekker is dat, ouders kunnen van elkaar scheiden als ze er samen niet uitkomen, maar dat kun je als kind natuurlijk niet zomaar doen! Daar waar er voor ouders een uitweg is, heb je als kind wel door te gaan. Dat voelt zo bezien best unfair. Hoewel ook kinderen van ouders die nog bij elkaar zijn met alle eigenschappen van hun ouders moeten leren dealen, kun je dan nog via een goede band met één van hen automatisch contact houden met de ander. Als kind van gescheiden ouders sta je er in zo’n situatie toch echt meer alleen voor.

Ik kan zijn gevoel van onmacht erkennen en de worsteling dat hij zoveel van zijn vader houdt en hem geen pijn wil doen.

Gevoelens erkennen

Ik ben dan ook blij dat mijn zoon bij me komt en zijn gevoelens met me deelt. Ik hoop dat hij dat tevens met zijn vader zal doen als hij tegen een onhebbelijkheid van mij aanloopt, waarmee hij niet direct uit de voeten kan. Nu kan ik er in eerste instantie voor hem zijn door naar hem te luisteren. Ik kan zijn gevoel van onmacht erkennen en de worsteling dat hij zoveel van zijn vader houdt en hem geen pijn wil doen. Ik deel mijn eigen ervaringen als kind. Hardop spreek ik mijn gedachte uit dat het wel scheef voelt dat scheiden voor een kind geen optie is. Dat raakt. Dat is natuurlijk ook niet wat hij zou willen.

Meedenken

De neiging om het voor hem te willen oplossen weet ik te onderdrukken. Daarmee zou ik hem uiteindelijk niet helpen. Ondanks het feit dat zijn vader en ik ervoor hebben gekozen niet meer samen verder te gaan, kan ik er wel voor mijn kind zijn door met hem mee te denken over wat hij kan doen om het bespreekbaar te maken met zijn vader. Om te vragen wat hij daarin van mij nodig heeft en vinger aan de pols te houden. Met als doel de relatie met zijn vader goed te houden en hem te leren opkomen voor wat voor hem belangrijk is: liefde voor zijn ouders en vooral ook liefde voor zichzelf.

Mayke Smit begeleidt als professioneel trainer en coach mensen in en na hun scheiding waar het de emotionele acceptatie en verwerking daarvan betreft. Met als doel om weer gelukkig te worden en samen goed het ouderschap te blijven vormgeven. Zij debuteerde met de roman ‘Los’ – een zeer toegankelijk en herkenbaar verhaal over hoe een vrouw haar scheiding verwerkt in een trainingsgroep. In de door haar ontwikkelde training ‘Sterker uit je scheiding’ kunnen gescheiden mensen in groepsverband leren van hun verbroken relatie en een gezonde basis leggen voor nieuwe liefde. Op haar site vind je de test ‘Hoe los ben je’. www.maykesmit.nl

About Mayke Smit

Mayke Smit begeleidt als professioneel trainer en coach mensen in en na hun scheiding waar het de emotionele acceptatie en verwerking daarvan betreft. Zij debuteerde met de roman ‘Los’ – een zeer toegankelijk en herkenbaar verhaal over hoe een vrouw haar scheiding verwerkt in een trainingsgroep. In de door haar ontwikkelde training ‘Sterker uit je scheiding’ kunnen gescheiden mensen in groepsverband leren van hun verbroken relatie en een gezonde basis leggen voor nieuwe liefde.