En ze leefden nog lang en gelukkig…

Je kunt er niet om heen: bij de kapper, in de supermarkt of op het strand zie je de bladen liggen met scheidingsnieuws over onze BN-ers. Zo zijn Estelle en Ruud in de zoveelste rechtszaak met elkaar verwikkeld. Ruud zegt daarover in de Story: “het kost weer veel tijd en energie, terwijl ik het ons beide gunde om verder te kunnen gaan.” Bij een ander stel dat veelvuldig op de cover van de bladen prijkt is de scheiding zelfs een waar “slagveld”, zoals Amanda haar scheiding met Martijn betitelt. Amanda neemt geen blad voor haar mond: zij laat in de Privé in een acht pagina’s lang interview weten dat zij niet meer met de vader van haar kinderen door één deur kan.

Dé Ingrediënten

Het kan ook anders. Zo doen Katja en Thijs er alles aan om de scheiding zo goed mogelijk als ouders door te komen voor hun kleine meid Sammie. Zij lijken een voorbeeld te hebben genomen aan Gwyneth Paltrow en de Coldplay-zanger Chris Martin, die vorig jaar kozen voor ‘Conscious Uncoupling’, of wel ‘Bewust Ontkoppelen’. Op haar site Goop.com omschrijft Gwyneth het vertaald als volgt:

“We hebben een jaar lang hard gewerkt, samen of alleen om te zien wat de mogelijkheden tussen ons waren. En ook al houden wij veel van elkaar, wij zijn tot de conclusie gekomen dat we uit elkaar gaan. We zijn en zullen altijd één familie blijven en in veel opzichten zijn we closer dan we ooit waren. We zijn ouders op de eerste plaats en hopen dat onze privacy wordt gerespecteerd als wij bewust ontkoppelen en verder gaan als co-ouders.”

Deze manier van scheiden met een happy end voor ouders en kinderen is niet alleen weggelegd voor Hollywood sterren, ook in ons kikkerlandje kan het. En om het dicht bij Gwyneth te houden die meerdere kookboeken schreef over ‘bewuste voeding’, hier dé ingrediënten van haar recept voor scheiden.

Jij

Gwyneth en Chris hebben er allebei voor gekozen om een therapeut voor zichzelf in te schakelen. Vaak zetten vrouwen de eerste stap bij een scheiding. Maar voor je deze stap zet, is het belangrijk om jezelf eerst af te vragen of een scheiding echt onvermijdelijk is. Een psycholoog kan je helpen om dit inzichtelijk voor jezelf te maken door je de juiste vragen te stellen. Daarnaast leert een goede psycholoog je te kijken naar jouw aandeel en zelf verantwoordelijkheid daarvoor te nemen in plaats van het alleen bij de ander neer te leggen. Als een scheiding echt onvermijdelijk blijkt helpt het om bij een professional die er alleen voor jou is stoom af te blazen en zo je woede en andere emoties kwijt te kunnen. Dit voorkomt dat deze sterke emoties tussen jullie relatie als ouders in komt te staan, waarvan jullie kinderen uiteindelijk de dupe worden.

Begrip

Uit de omschrijving van Gwyneth volgt dat zij daarnaast een gezamenlijke relatietherapeut hebben gehad. Zeker als jij en je partner niet te lang wachten en jullie je samen voor relatietherapie inzetten, kan een scheiding dikwijls worden voorkomen. Mocht de relatietherapie niet slagen dan heb je allebei vaak meer begrip voor de onafwendbaarheid van de scheiding. Dit helpt weer om het scheidingsproces soepeler te laten verlopen en makkelijker verder te kunnen als ouders.

Bewust ouderschap

Net als Katja en Thijs, kiezen Gwyneth en Chris er bewust voor om de kinderen op nummer één te zetten. Zoals Gwyneth mooi omschrijft:

“We zijn ouders en we zullen altijd 1 familie blijven en in veel opzichten zijn wij closer dan we ooit waren”.

De scheiding is in dit geval als kans aangegrepen om als ouders een nieuw fundament te leggen. Er is bewust niet voor gekozen om een rechter, die de hele familie niet kent, een knoop door te laten hakken. Het lijkt erop dat er daarnaast onder professionele begeleiding van een mediator de tijd is genomen om eerst het emotionele proces te doorlopen en pas hierna te komen tot afspraken over de kinderen en de financiële afhandeling. Dit is verstandig want de kans dat er dan echt in het belang van de kinderen wordt gedacht en het hele gezin achter de gemaakte afspraken kan staan is in die situatie vele malen groter. In gewoon Nederlands noemen wij deze manier van ‘Bewust Ontkoppelen’: scheidingsmediation.

Loslaten

Gwyneth heeft na afloop van haar scheiding een scheidingsfeestje georganiseerd voor al haar Hollywood vriendinnen. Nou hoef je dit natuurlijk niet zo te doen, maar een afscheidsritueel kan wel helpen om het ook echt los te laten. Denk daarbij aan een manier die bij je past. Gwyneth koos er voor om de ceremonie alleen te organiseren. Er zijn ook stellen die gezamenlijk hun relatie als partners afsluiten met een ceremonie om vervolgens samen een nieuwe weg in te slaan als ouders.

Samen doorgaan

Een jaar na de scheiding hebben Gwyneth en Chris er voor gekozen om samen op vakantie te gaan met de kinderen. Hoewel de vraag wel is of dit verstandig is voor de kinderen, want zij kunnen daardoor de hoop krijgen dat ouders weer bij elkaar komen en het verdriet daarmee opnieuw doormaken, laten zij toch zien dat zij er alles aan doen om samen ouders te blijven. Al met al een goed recept voor scheiden uit Hollywood waar veel ouders en kinderen hier zeker hun voordeel mee kunnen doen.

Wil je meer weten/ reageren? Mail naar Sissel Pemmelaar of reageer via twitter @pemmelaarfm
 
vakantie-checklist-heppee

Als gescheiden ouder op reis met je kind(eren). Waar moet je aan denken?

| Kind & gezin | No Comments
Download deze handige checklist voor vakantie: download de Heppee vakantie checklist Tip iemand per mail >>>

Het nut van verdriet bij verlies

| Heppee opgroeien, Kind & gezin | No Comments

Afgelopen week is mijn ouderlijk huis verkocht. Het huis waar ik de eerste 16 jaar van mijn leven heb gewoond. Waar ik lief en leed deelde met mijn vader, moeder,…

Kind van gescheiden ouders: gedoemd zelf te scheiden?

| Kind & gezin | No Comments

Zoals inmiddels alom bekend, krijgt één op de drie kinderen jaarlijks te maken met de scheiding van hun ouders. Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan…

About Sissel Pemmelaar

Ex-advocaat en nu gelukkig mediator bij Pemmelaar Familie Mediation. Oprichter van Scheidingscafé Amsterdam en Scheidingscafé On Air. Spreker en columnist. Missie: zoveel mogelijk ouders helpen op een positieve manier uit elkaar te gaan. Zodat ouders er ondanks de scheiding samen kunnen zijn voor hun kinderen.

Leave a Reply