Wat was je nog een kleine meid toen wij besloten om uit elkaar te gaan. Je was pas negen en het doet me nog steeds verdriet als ik aan die periode terug denk. Nu, bijna 12 jaar na onze scheiding, word je over een paar dagen 21 jaar. Je bent een prachtige volwassen vrouw, die in Amsterdam op kamers woont met je studie genootjes, studerend voor je grote passie namelijk het beroep uitoefenen van arts.

Vorige week heb je je welverdiende bachelor gehaald en nu op naar de witte jassen ceremonie. Wat zijn wij als ouders onwijs trots op jou!

21st dinerheppee birthday girl

Bij 21 jaar worden, hoort ook een 21st dinner. Naast een sweet sixteen feest hebben ze er gewoon weer iets nieuws bij verzonnen. Een paar maanden geleden vroeg je aan mij en je bonus vader of je het diner bij ons thuis mocht houden. We waren natuurlijk enigszins verbaasd want wie zou dit nu beter kunnen dan je vader? Ik zei nog voor de grap, misschien kunnen we samen koken? Dan huren we je vader als kok in.

Machteloos

Ik voelde dat ik dit wel heel graag zou willen en tevens besefte ik mij dat dit niet veel kans van slagen zou hebben. De vader van onze dochter spreek ik al jaren niet meer.

Onze verstandhouding is al jaren slecht en dat heb ik altijd vreselijk gevonden. Ook mijn eigen ouders hebben na hun scheiding het stilzwijgen naar elkaar ongeveer 30 jaar volgehouden. Altijd die eeuwige spanning als je per ongeluk iets leuks zei over de andere ouder of de koele blikken op diploma uitreikingen en huwelijksfeesten waar je bijna het ijs voelde breken als ze er toevallig samen waren.

Machteloos voelde ik me dat dit nu ook met onze dochter ging gebeuren. Ik besef me nu dat het voor haar weer anders was dan voor mij. Zij zag haar beide ouders sinds de scheiding en heeft met beide ouders een goede band. Maar de pijn die ik ooit heb gevoeld, voelde ik steeds weer als ik geconfronteerd werd met onze situatie. En wat ik ook probeerde te doen, het werd van kwaad tot erger.

Familieopstellingen

Tot dat ik 8 jaar geleden in aanraking kwam met familieopstellingen. Wat zijn familieopstellingen eigenlijk?

Soms leef je onbewust het leven van iemand anders. Je wordt bijvoorbeeld de moeder van je moeder; je draagt een last voor iemand anders in de familie zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt. De familieopstellingen van de Duitse therapeut Bert Hellinger helpen om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem.

Familieopstellingen is een methode die, zonder veel woorden, ons laat zien welke plek we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen. Opstellingen helpen om tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden te zien, én wat mogelijke wegen zijn om ons, liefdevol, los te maken uit verstrikkingen.

Het raakte mij diep van binnen toen ik in een opstelling, die werd geleid door Bouke de Boer van NTI-NLP, zag hoe ik zelf de patronen en dynamieken uit het verleden in mijn leven leefde. Door het doorbreken van deze patronen kwam ik anders in het leven te staan en kon ik met compassie kijken naar mijn ex-man en familie van herkomst.

Vervolgens kwam ik bij een kinder coaching workshop Cecile Schlangen van Het Familiehuis tegen en ik volgde bij haar een communicatie training voor gescheiden ouders. Door deze inzichten, die ook weer inzichtelijk werden gemaakt door familie opstellingen, snapte ik in welk communicatie patroon mijn ex partner en ik verstrikt zaten. Door hier anders mee om te gaan  heb ik rust gecreëerd en kon ik de situatie accepteren zoals die was. Ik ben van mening dat alle ouders die gaan scheiden o f gescheiden zijn een soortgelijke training zouden moeten volgen om te zien wat hun valkuil is en wat het beste is voor het kind.

Restaurant Lucius

Schermafbeelding-2015-06-02-om-12.47.58Een paar weken later sprak je je vader en zijn partner bij een gezellige lunch in Amsterdam en spraken jullie over je aankomende verjaardag. Toen je hem vertelde van jouw voornemen over je 21st diner en hem in te huren voor je verjaardag reageerde hij op een hele bijzondere manier.

Je vader stelde voor met zijn drietjes (jij, hij en ik) uiteten te gaan op je verjaardag zelf. Toen jij dat aan mij vertelde per telefoon was ik zo blij en verbaasd dat ik helemaal emotioneel werd. Wat bijzonder is dit, wat een prachtig cadeau voor ons alledrie! We gaan heerlijk eten bij Lucius in Amsterdam. Het visrestaurant waar ik al eerder met de vader van mijn dochter heb gegeten in Happy Times. Hoe mooi is dit.

Soms moeten er wat jaren overheen gaan om wonden te helen dat snap ik heel goed. Ik ben echter ook van mening dat je als ouders stappen kunt nemen om met behulp van bijvoorbeeld een (systemisch) coach of een communicatie training sneller een weg kunt vinden om als ouders een gezicht te hebben naar je kind in plaats van als ex-partners te blijven ruzie maken met alle gevolgen van dien.

Het kind wil namelijk zijn beide ouders voor zich zien.

Jammer dat wij in die tijd geen Heppee app hadden! Gelukkig kan deze app nu wel een mooie bijdrage leveren aan een betere communicatie tussen de ouders.

Meld je nu aan voor de Heppee app

 

About Jose van Daal

Life Coach | #blogger |ContentWriter |Business Developer | Event Organiser | Organisatie & Familie opstellingen | I can make you visible! |Eigenaar Zichtbaar Ondernemen Mijn motto: als jij voor jezelf zichtbaar kunt maken wie je bent dan kun jij vanuit je hart je dromen en doelen verwezenlijken, zowel privé als zakelijk.

4 Comments

 • Veer schreef:

  Wat ’n mooie processen he! Weer emotie als ik je verhaal lees..de kracht van de energieën en inzichten die familieopstellingen blootleggen en dan vervolgens de wisselwerking doorduwden van die energieën,bij jullie was het met zijn 3en eten de absolute kers op de taart..X

 • Hans Oud schreef:

  Prachtig geschreven waarbij speciaal opvalt dat praktijk en theorie in ‘het verhaal’ op een heel natuurlijke manier verbinding hebben. Verbinding die balans ademt in onderlinge samenhang en verbinding die balans ademt vanuit de schrijfster als persoon die in beeldende zinnen een doorleefd proces beschrijft. Balans die evenwichtigheid van leven laat zien en alle aspecten evenwaardig aandacht geeft. Een bijzonder verhaal voor wat betreft inhoud, stijl en het delen van ervaringen.
  Hartelijke groet,
  Hans.

 • Jose schreef:

  Dank je wel Hans voor je mooie comment. Lieve groet, Jose

Leave a Reply