heppee-app-zoekt-android-ios-developer

Waarom?

U maakt gebruik van Heppee en weet wat er allemaal bij komt kijken om uit elkaar te gaan en dat het hard werken is om daarna nog ‘heppee’ met elkaar om te gaan. Omdat in die fase ervoor – het daadwerkelijke uit elkaar gaan – heel veel mis maar ook heel veel goed kan gaan, vroeg Heppee ons van Rechtwijzer uit elkaar – een initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand en HiiL innovating Justice – om onze blik op die voorfase. Want ook wij geloven dat ‘online’ inzetbaar is als hulpmiddel. Want “als je de liefde online kunt vinden, is het dan niet ook logisch dat je online de zaken rondom het einde van een relatie kunt regelen?” Een mooie uitspraak van één van de advocaten die met ons wilde pionieren om het online platform Rechtwijzer uit elkaar te lanceren waarop mensen zelf zorg dragen voor hun scheiding. Wellicht dat u iets in onderstaande herkent en iets aan heeft of dat u een bekende hiermee helpt.

Grip

Uit onderzoek blijkt dat van alle juridische procedures een echtscheiding de meeste stress en ergernis geeft. Vaak weten mensen die besloten hebben te gaan scheiden niet waar ze aan toe zijn; hun wereld staat op zijn kop. Niemand wil dat de scheiding uit de hand loopt, maar dat gebeurt soms wel. Wat helpt, zo toont onderzoek aan, is grip op de situatie: weten wat je moet afspreken, een stappenplan, informatie die helpt de juiste beslissingen te nemen en aan het einde van het proces een check door een professional die er voor zorgt dat de afspraken ook juridisch juist en in balans zijn. Dat zijn de fundamenten waarop Rechtwijzer uit elkaar is gebouwd.

We zijn er van overtuigd dat mensen heel veel zelf kunnen regelen, ook als ze besluiten uit elkaar te gaan en ze daar afspraken over moeten maken.

In gesprek en zelf doen

Gebaseerd op resultaten uit onderzoeken en uitvoerige testen met mediators, advocaten, conflictonderzoekers en ‘ervaringsdeskundigen’ ontwikkelden we de vernieuwde versie van het platform. Alles in het platform is er op gericht de communicatie tussen (ex-)partners soepel te laten verlopen, met als doel dat mensen die in scheiding liggen in gesprek blijven en dat daardoor escalaties worden voorkomen. Ook tijdens zo’n ontzettend moeilijke, emotionele periode als een scheiding. We zijn er van overtuigd dat mensen heel veel zelf kunnen regelen, ook als ze besluiten uit elkaar te gaan en ze daar afspraken over moeten maken. En we zien in onderzoek en bij de eerste personen die via Rechtwijzer uit elkaar zijn gegaan, dat dat ook leidt tot meer vertrouwen in de genomen besluiten.

Samen afspraken maken, in je eigen tijd

Eerlijk is eerlijk, de eerste 100 stellen die tijdens de bèta-periode hun scheidingsplan via het platform gemaakt hadden op die versie van Rechtwijzer uit elkaar nog wel wat aan te merken. Inmiddels is dat opgelost. En veel belangrijker is nog dat veel ‘klanten’ ons vertellen dat ze het heel prettig vinden om op deze manier samen afspraken te maken. Gewoon thuis, wanneer het hen zelf uitkomt en in ieders eigen tempo. Er staat nu een mooi plaform en er zijn nog veel ideëen. Bijvoorbeeld om kinderen beter te betrekken tijdens de scheiding en ook om aan gescheiden ouders na afloop ook een manier aan te bieden om goed te blijven communiceren met elkaar (hee is er niet al zoiets? 😉 ).

Ja, wij denken zeker dat het kan, op goede voet scheiden en online. Kijk op de Rechtwijzer voor meer info.

About Liselotte Maas

Deelprojectleider Rechtwijzer Raad voor Rechtsbijstand