kim-oostveen-stem-van-de-kinderen-kinderworkshop-lancering-Heppee-app-1

Gezelligheid of heibel?

Donderdag 5 november 2015 werd de Heppee app feestelijk gelanceerd. De testfase is begonnen! Een ruimte vol enthousiaste mensen groot en klein vierden de geboorte van een positief instrument dat kinderen een stem geeft in een situatie die vaak niet leuk is en waar hij geen vat op heeft: de scheiding van hun ouders en daardoor scheiding van twee (t)huizen. Geweldig hoe de Heppe app het kind een digitaal ‘thuis’ geeft, waar hij centraal staat, en waar hij zijn vader en moeder altijd kan vinden.

Meerwaarde app

Een belangrijke reden om aanwezig te zijn bij deze dag, is dat ik zie hoeveel meerwaarde de app kan bieden in gescheiden opvoed-situaties. Hierbij relateer ik aan de gescheiden ouders en hun kinderen die ik ondersteun met My Tree House, en daarnaast raakt het ook aan mijn eigen situatie als co-moeder (50-50) met de vader van mijn zoon. De Heppee app gebruiken wij als co-gezin ook, en is een geweldige manier om met elkaar in contact te zijn als je geografisch gezien ergens anders bent. En niet altijd zin hebt om over dingen te bellen.

Praktisch en lief

Het is praktisch en fijn in het contact met je kind. Je kunt sneller schakelen rondom de agenda en activiteiten, het is 1 centrale plek waar je gedeelde foto’s en filmpjes kunt delen. Zo kan ik zelf hier uit putten voor ons jaarlijkse fotoboek van onze zoon. Alle momenten van contact, nachtkusjes en kletsjes kan mijn zoon mee bepalen. Meer contact op momenten dat we elkaar niet ‘live’ zien. Beschikbaar zijn voor elkaar. Heel fijn!

Stemmen

Hoe gaat de app echt leven? Als kinderen mee bepalen hoe de inhoud eruit ziet. Zodat ie echt ‘van hen’ is. Hun stem telt welk beeld ‘wint’. Welke criteria spelen er dan? Herkenbaarheid. Hun belevingswereld. Begrijpelijk. Vrolijk. Positief.
Om die reden organiseerde Heppee samen met My Tree House een kids-workshop, met een groep kinderen als ‘jury’. Zij bepaalden welke afbeeldingen worden gebruikt in de app. Zodat elk kind (en zijn ouder) met 1 blik op de agenda weet wat hij gaat doen die dag:
1. naar school
2. naar de opvang
3. spelen bij vriendjes
4. sporten
5. weekend-activiteit

Experts

Tien kinderen bepaalden in duo’s welke foto of pictogram past bij hun beleving. Ze kregen een telefoon waarmee ze met elkaar een foto maakten van hun ‘winnende beeld’ op bovengenoemde rubrieken. Binnen no time hadden ze uitgevonden hoe de camera in de app werkte. En waren de foto’s gemaakt. Saamhorigheid en overleg ging soepel. Of er werd onderhandeld en gekeken naar een tussenoplossing. Ik stond verbaasd over de snelheid en vindingrijkheid van de kinderen!

Winst

De workshop heeft mooie feedback over de beelden in de agenda opgeleverd. Heppee bepaalt op basis van hun stemmen welke beelden gebruikt gaan worden. Daarnaast gaven de kinderen een mooie spiegel over hoe wij als ‘grote mensen’ hun potentie mogen zien en hoe communicatie met hen werkt. Niet alleen in deze workshop, maar ook als we thuis met hen praten en dingen doen. Hoeveel meer contact en ‘resultaat’ kun je bereiken als we deze elementen inzetten:
– ruimte geven
– duidelijk zijn
– gerichte aandacht
– luchtigheid
– observeren
– stoppen wanneer het klaar is.

Ik ben benieuwd welke van onderstaande inzichten je herkent.
Leuk als je het me laat weten hieronder bij de reacties!

Lessen

Deze elementen zag ik in de interacties met de kinderen tijdens de workshop:

1. Als ik kinderen ruimte geef om zelf een opdracht in te vullen, tonen ze hun natuurlijke neiging:
a. Eerlijkheid → over wat ze wel en niet snappen van de opdracht, en welk beeld ze mooi vinden.
b. Veerkracht → improviseren binnen de opdracht
c. Behoefte uiten die in hen leeft → vanuit directe impuls zonder te denken of ‘het wel mag’: heerlijk!
2. Kinderen weten vaak binnen 1 seconde wat belangrijk voor ze is. Ze zijn intuitief en beslissen veelal op onderbuik gevoel.
3. Als er een verschil van mening is, kunnen ze prima zelf onderling ‘onderhandelen’ over een gezamenlijke uitkomst.
4. Kinderen zijn electronica-heldjes. Ze hebben mega-snel door hoe apparaatjes werken. En ze laten ze minder snel vallen dan we soms vrezen.
5. Uitrazen, terrein afbakenen en een eigen positie neerzetten hoort erbij om zich veilig te voelen in een ‘nieuwe omgeving’ met ‘nieuwe mensen’. Zo doken ze met veel gejoel op de stapel zitzakken, HUN plek…
6. Geef een kind 1 minuut volledige aandacht (met of zonder woorden of vragen), en hij vertelt uit zichzelf wat hij nodig heeft. Waar het kind stil blijft in de groep, is de kans groot dat hij je wel iets 1-op-1 wel zal toevertrouwen.
7. Observeer. Kijken naar een kind loont. Je ziet dingen die je anders misschien niet zou zien, en het kind weet dat hij gezien wordt. En hij zal je eerder vertrouwen.
8. Vragen loont: Nee heb je, ja kun je krijgen! Of het nou om een snoepje of ballon gaat. ☺
9. Als je specifieke antwoorden wilt, moet je specifieke vragen stellen. Algemene vragen leiden tot eigen invulling en misschien niet een resultaat dat je wilt. Maar wel een resultaat dat je andere informatie geeft waar je van te voren niet aan gedacht had!
10. Kinderen onthouden alles. Als je aan het begin zegt dat ze een ballon krijgen, weet je zeker dat aan het eind iedereen in de rij staat.
11. Less is more. Soms gaat een proces snel, soms langzaam. Deze workshop was ‘klaar’ voor de tijd. Prima! Klaar is klaar.

Binnen een uur waren we klaar. En binnen dit uur heb ik al deze inzichten opgedaan. Nuttig voor Heppee, gezellig voor de kinderen, en leerzaam en leuk voor mij en My Tree House!


En wil je meer weten over interactie met je kind in lastige situaties?
Kom dan naar 1 van mijn gratis kennismakingsactiviteiten van My Tree House.

About Kim Oostveen

Helpt kinderen uit gescheiden gezinnen de Held in zichzelf te ontdekken. Trainer. Coach. Projecten. Co-ouder. Wensmoeder. My Tree House & Week van de Held.

Leave a Reply