Afgelopen week is mijn ouderlijk huis verkocht. Het huis waar ik de eerste 16 jaar van mijn leven heb gewoond. Waar ik lief en leed deelde met mijn vader, moeder, zus en broer. Veel gezellige en knusse momenten met ons gezin, maar ook waar ik veel ruzies, stress en spanningen tussen mijn ouders heb meegemaakt.

Toen mijn ouders gingen scheiden, was er bij mij vooral opluchting, onverschilligheid en afleiding buitenshuis. Want als 16-jarige ging ik me toch vooral niet bezig houden met hun gedoe. Laat me met rust. Zoek het uit. Ik had niemand nodig, bewees mezelf hoe sterk ik was en was een heel harde werker. Aan mij zou het niet liggen.

Gisteren haalde ik met mijn zus en broer het huis leeg. Even slikken. En een traan. Bijna 30 jaar na de scheiding heb ik ontdekt hoe ik mezelf (en anderen) in de weg kon zitten door het verdriet uit de weg te gaan. Waardoor ik vaak boos was, stoer, veel spanning in mijn lijf voelde en daardoor regelmatig ziek was. Implosie.
Ondertussen heb ik geleerd hoe ik kan huilen, en dat ik hulp en een dikke vette knuffel kan vragen. Zo neem ik mezelf serieus en zorg ik goed voor mezelf.

Impact

Want een scheiding gaat gepaard met veel veranderingen. Je verliest veel, en er komt ook veel op je bordje bij. Het wennen aan al deze nieuwe dingen gaat meestal gepaard met verschillende emoties. Hoe belangrijk is het om deze emoties de ruimte te geven.

Verlies heeft een flinke impact op grote mensen en kleine mensjes. Als we verlies incasseren, komt er ruimte om verder te gaan. Want weet je, bij grote mensen blijven veel conflicten bestaan omdat het verlies nog niet is verwerkt. Onder hun boosheid en wrok zit vaak pijn. Eerst moet die pijn erkend worden. Anders blijft ie aan de deur kloppen, in steeds irritantere vormen.

Vooral verdriet. Maar die is vaak ongemakkelijk en doet pijn, dus schieten we snel in fixen en nieuwe dingen ondernemen. We richten ons op de buitenwereld, in plaats van stil te zitten en te voelen van binnen wat het eigenlijke verlangen is onder de tranen. Die tranen doen de pijn smelten, beetje bij beetje.

Dit geldt ook voor kleine mensjes. Het verdriet mag gezien worden, ook na jaren. Want kinderen ontwikkelen zich en elke leeftijdsfase geeft een andere focus op hun huidige leven mee. Ook al ben jij als ouder over de scheiding heen, je kind kan daar (soms) anders in staan. Dus zeg hem nooit ‘stel je niet aan’ of ‘get over it’ maar ‘wat is je verlangen’ en ‘wat heb je nodig’.

Zo ontdek je van elkaar wat de ander nodig heeft om het verlies te verwerken. En leer je hoe je zelf en hoe je kind omgaat met tegenslagen in de toekomst.

Dus zeg hem nooit ‘stel je niet aan’ of ‘get over it’ maar ‘wat is je verlangen’ en ‘wat heb je nodig’.

H.A.R.T.-model

Om het verlies beter te bevatten, kun je het H.A.R.T.-model gebruiken (uit het boek ‘Rouwconflict’ van Tineke Rodenburg & Marion Uitslag). Dit model gebruikt 4 thema’s, waarop jij of je kind pijn kan ervaren:

HART-model-kim-oostveen-heppee-app

Ik nodig je uit om eens bij jezelf of je kind na te gaan op welk van de 4 aspecten jullie vooral verlies en daardoor pijn ervaren. Dan maak je het behapbaar en kun je je verlies in kleinere stapjes verwerken. Daardoor wordt het niet te groot.

Ik geef je daarbij een aantal tips hoe je met je kind jullie verlies en het verdriet erover bespreekbaar kunt maken. Zoek naar manieren die passen bij jullie beiden:

• Samen een boek lezen
• Naar buiten, een (strand)wandeling maken
• Fysiek contact: knuffelen en masseren
• Samen mooie liedjes draaien
• Een fotoboek met herinneringen maken of bekijken
• Een brief aan elkaar schrijven of een tekening maken, en per flessenpost versturen
• Bellen blazen

Om ruimte te maken voor verdriet, zal je eerder moeten vertragen dan actief bezig zijn. Want verdriet is als een bang eekhoorntje dat liever niet gezien wordt.
En je zult zien, nadat de tranen hebben gestroomd, is er vaak opluchting en een grote lach. En weer ruimte om opgeruimd het leven tegemoet te treden! Wedden?

Wil jij ervaren hoe je hierin kunt uitwisselen met je kind? Kom dan naar 1 van mijn HELDENtrips, die ik 1x per maand organiseer. Quality time, elkaar anders leren kennen en teamspirit opbouwen. Kom je ook?

About Kim Oostveen

Helpt kinderen uit gescheiden gezinnen de Held in zichzelf te ontdekken. Trainer. Coach. Projecten. Co-ouder. Wensmoeder. My Tree House & Week van de Held.