Van “Mijn Kinderagenda” tot digitaal hulpmiddel

Structuur en warmte in het leven van een kind is belangrijk omdat dit zorgt voor een gevoel van voorspelbaarheid, stabiliteit en veiligheid bij het kind (Al- Yagon, 2008; Shimm & Ballen, 1995; Systema, Kelley & Wymer, 2001).

Maar hoe wordt structuur en warmte geboden op het moment dat ouders en kinderen te maken krijgen met een echtscheiding?”

Deze vraag stelde ik mezelf in 2010, toen mijn stiefzoon Jayden werd geboren. De ontwikkeling van Jayden liep synchroon aan de theorie en kennis die ik als eerstejaars pedagogiekstudente vergaarde. Daarmee werd ik me niet alleen bewust van de algemene positieve factoren-, maar ook van de risicofactoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van een kind.

Op basis van onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat een scheiding effect kan hebben op kinderen (Van der Molen, 2007). Jayden is vanaf zijn geboorte opgegroeid in twee gezinnen. Desalniettemin hebben veranderingen, zoals op zondagavond terug naar mama, invloed op hem. Inmiddels is Jayden vier jaar en kan hij tot op zekere hoogte aangeven wat hij voelt, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij papa mist. Op jongere leeftijd kwam dit op andere manieren tot uiting, bijvoorbeeld door onrustig zijn of huilen nadat er een overgang had plaatsgevonden. Vanaf dit moment speelde er door mijn hoofd:

“Op welke manier kan je een jong kind duidelijkheid bieden in wat er gaat gebeuren?”

mijn-kinderagenda-roxanne-van-eijk-heppee-happy

Mijn Kinderagenda is een pedagogisch hulpmiddel in de vorm van een boekje voor kinderen van twee tot en met vijf jaar. Deze kinderagenda biedt kinderen structuur, duidelijkheid en inzicht in de wekelijkse planning. De fysieke kinderagenda is ontworpen voor co- ouderschapsgezinnen en gedurende de ontwikkeling, hebben 15 testgezinnen de agenda in gebruik gehad. Uit haar onderzoek kwamen verschillende interessante insights. Maar 1 steekhoudende is dat men zo goed als unaniem uitsprak na 3 maanden gebruik:

“De kinderagenda voegt direct waarde toe, maar is er ook app van?”

Zie hier blogposts van ACE magazine [blog van de minor entrepreneurship van de HvA]. Geplaatst op respectievelijk 21 maart 2014 en 13 september 2013:

“Kinderagenda voor peuter”

“Early Adapter”

 

About Roxanne van Eijk

Pedagoog | Kindercoach | Onderzoeker | Trainer | Discussieleider | Partner @HEPPEEapp | Enthousiasteling | Stiefmoeder| Locatiemanager Partou Kinderdagopvang

Leave a Reply