Heppee werkt samen met een groep experts bestaande uit; pedagogen, psychologen, mediators, kindercoaches, advocaten en therapeuten. Één van hen is Diana van Dijk (eigenaresse van kinderdagverblijf Cowboys & Indiana). Zij deelt hieronder in een interview haar professionele kijk op het tablet en smartphone gebruik onder jonge kinderen. Naast haar expertise als beroepsopvoeder en haar persoonlijke rol als gescheiden moeder, spreekt ze ook vanuit haar dagelijkse ervaringen over de leefwereld, het gedrag en gevoel van jonge kinderen.

Cowboys&indiana pui
Volgens Diana van Dijk begrijpen kinderen veel meer dan we denken. “Ik denk dat we kinderen veel te veel in onwetendheid laten, terwijl het voor hen juist fijn is om helderheid te hebben. Doe maar duidelijk en niet ingewikkeld. Wanneer je duidelijk bent, geeft dit je kinderen veel minder ruimte om zelf zaken in te vullen. Wanneer je als ouder duidelijk bent over de wijze waarop kinderen gebruik mogen maken van een smartphone of tablet is deze helderheid voor beide positief.”

Hoe kijken kinderen zelf aan tegen het gebruik van tablets en smartphones?

“Al rond de leeftijd van 2,5 jaar hebben kinderen echt door dat deze apparaten heel belangrijk zijn voor iedereen. Niet alleen voor hun ouders, maar ook in hun omgeving. Wanneer je op tv, in de bus of verder om je heen kijkt, hebben de meeste mensen altijd wel een smartphone in hun handen. Het hangt aan je oor, je kijkt ergens naar of je maakt er foto’s mee. Het is dus echt iets wat aan ons lijf vastzit. Het hoort gewoon bij onze maatschappij. Je leert ook fietsen omdat dat bij ons hoort en dat doen we ook allemaal. Alle volwassenen en ouders gebruiken het. Ik kan mezelf niet meer zonder denken.”

“Tablets en smartphones kunnen zoveel en we hebben het ook zo nodig dat ik denk dat kinderen dat ook zo zien en denken nodig te hebben. Wanneer je al vanaf je 1e of 2e jaar samen zit met je ouders en naar een tablet of smartphone kijkt dan heb je al heel snel door hoe het werkt. Kinderen hebben vanaf 2,5 jaar al een sterk technisch inzicht en hebben sommige handelingen al beter door dan ouders. Kinderen hoeven het vaak maar 1 x te zien omdat ze visueel zijn ingesteld en kunnen dan direct al met hun handen op het scherm iets groter of kleiner maken.”

Omdenken is stom_molens_Heppee logo

Wat is de perceptie van de ouders?

“Ik voel dat ouders naar mij als beroepsopvoeder soms een gevoel van schaamte hebben als ze hun kind ophalen van de crèche en hun kind vraagt of het even op de telefoon mag. Dat ik zal denken..ohh ze laat haar kind de hele dag met een mobiel spelen! Maar dat denk ik helemaal niet, dit gevoel ligt bij de ouders. Het is een vorm van afleiding die helemaal niet negatief hoeft te zijn. Ouders mogen best even hun kinderen een filmpje op de tablet laten kijken zodat ze ook even 10 minuutjes voor hunzelf hebben. Dit is niet anders dan de kinderen even 10 minuten tv laten kijken.”

“Aan de andere kant zijn ouders trots als hun kind het gebruik of een spel op een tablet snel snapt en goed beheerst. We laten zelf dingen aan kinderen zien en we vinden het heel stoer als het kind het al kan gebruiken maar als het dan voor eigen gebruik is of kind er zelf om vraagt, gaan we er ineens regels aan stellen. Dat vind ik een beetje dubbel! Dat is hetzelfde als zeggen; mijn kind kan al goed praten, maar op het moment dat hij praat er ongeduldig van worden. Je kan als ouders niet eerst iets gaan stimuleren en als het kind het dan beheerst, zeggen dat ze er niets mee mogen doen. Wanneer een kind een boek leest, zijn de ouders trots. Terwijl als een kind een verhaal op de tablet leest, denken ouders dat dit minder goed is.”

Invloed op ontwikkeling van het kind?

“Ouders vinden vaak dat ze het gebruik van deze apparaten moeten inperken omdat ze denken dat het niet goed is voor hun ontwikkeling. Terwijl het niet alleen met ontwikkeling te maken heeft, maar dat we ook moeten beseffen dat het er gewoon is en onderdeel van ons leven is. Een computer is tegenwoordig ook normaal. Het zijn juist de ouders zelf die er tegenwoordig een punt van maken niet eens hun omgeving. Ik denk dat ouders moeten kijken hoe vaak ze zelf op hun telefoon kijken of op de tablet of achter hun computer zitten. Jij bent namelijk de spiegel voor jouw kind! We lopen zelf de hele dag met een iPad of een telefoon aan ons oor rond. Als je als ouder een tablet of smartphone gebruikt, mag je kind dit dan niet? Voor de kinderen is het iets dat er gewoon al helemaal bijhoort, het is niet meer weg te denken. Ook omdat we kinderen voor vol moeten aan zien. Als je kinderen zelfstandig wilt maken, moet je ze daar ook het vertrouwen in geven. Je kan kinderen ook leren om met dingen om te gaan.”

 

Hoe zorg je als ouders voor een goede afwisseling van beeldscherm gebruik en andere activiteiten?

“Dit is een punt dat niet alleen thuis maar ook op scholen en opvang nu nog meer aangestipt wordt dan een aantal jaren geleden. Ik denk dat het gaat om helderheid en aanduiding van het verschil tussen beide; deze lessen doen we op de tablet of computer en deze lessen doen we met onze handen. Het is voor scholen juist van belang om door deze verschillen te zien waar de talenten en aanleg van de kinderen ligt. Het is zowel privé als op school beter om het (bewust) aan te bieden dan het niet aan te bieden en het interessant te maken doordat het niet mag. Kijk als ouder ook goed naar je kind. Niet elk kind heeft het geduld om langer dan 10 min op een tablet te zitten. Het is nu eenmaal verandert en ik denk dat je het ook best mag gebruiken mag om ze even af te leiden.”

Wat kunnen jonge kinderen aan?

“Er zijn hele leuke programma’s en apps voor kinderen waar ze leren tellen, kleuren waar ze ook van kunnen leren. Het geeft kinderen ook de mogelijkheid om een keuze te maken. Ouders moeten natuurlijk wel in de gaten houden wat de kinderen doen of openen, maar ook een kind zelf nieuwe dingen laten ontdekken, zoals andere liedjes dan degene die ze al kennen. Het geeft kinderen een soort ruimte om te ontdekken wat ze leuk of interessant vinden. Als ouder heb je altijd de keuze om het uit te zetten! Alles uiteraard met mate en ga af op je gezonde verstand! Let er wel op dat het in verhouding is met naar buiten gaan, creatief met je handen werken en het sociale gebeuren. Kinderen moeten ook nog gewoon met blokken kunnen bouwen, want dat gaat over inzicht en over het gebruik van je handen en hersenen op een hele andere manier. Maar deze activiteiten kunnen elkaar afwisselen en je kan zelf als ouder beheersen hoe dit naast elkaar staat.”

“Als je kinderen weghoudt van iets wat in onze wereld zit en normaal is en ze onwetend maakt, dan gaan ze er soms juist verkeerd mee om, omdat ze niet beter weten. Dus je moet als ouders niet denken, daar is mijn kind te klein voor, maar wat kan het kind aan? En als je het aan kan, kan je het beheersen en is het minder interessant. Dan krijgt het eigenlijk gebruik in plaats van oneigenlijk gebruik. We vergeten heel vaak wat onze kinderen aan kunnen. Een kind kan vaak al veel meer, maar je moet ze wel de ruimte geven. Geef aan het einde van de dag dat filmpje maar even. Als je kind uit de crèche komt heeft het soms behoefte om na een hele fysieke dag even rustig te worden. Ook omdat het herkenning is. Want het hoort ook bij z’n moeder en z’n vader. Als je zelf helder bent over hoe het werkt dan snappen kinderen dat. Ouders dienen te begrijpen dat het tegenwoordig gebruiksvoorwerpen zijn die erbij horen. Voor kinderen is dit al veel helderder dan voor ons!”

Binnenkort is het vervolginterview met Diana van Dijk te lezen met als thema: de wijze waarop jonge kinderen communiceren en omgaan met emoties.

Interview door: Sabrina Wiarda-de Vries

 

 

About Sabrina Wiarda

Co-founder @HEPPEEapp | Punctueel | Organisatiedier | Customer Development | Onderzoeker | Communicator | Customer care | Validation | Moeder van 2 |

Leave a Reply