Universiteit Utrecht zoekt gezinnen voor onderzoek ‘Gezinsrelaties na Scheiding’

In Nederland maken ongeveer 70.000 (!) thuiswonende kinderen een scheiding van hun ouders mee. Dit kan door hen ervaren worden als een ingrijpende gebeurtenis. We weten inmiddels dat kinderen nadat hun ouders uit elkaar gaan ook meer risico lopen op het ontwikkelen van problemen vergeleken met kinderen waarvan de ouders bij elkaar blijven. De mate waarin kinderen problemen ontwikkelen kan echter enorm verschillen van kind tot kind.

Hoewel er meer aandacht is voor het welzijn van kinderen na scheiding, weten we helaas nog niet goed wat er nou precies in gezinnen gebeurt kort na een scheiding en de jaren die daarop volgen. Welke processen spelen zich af binnen gezinnen na scheiding? En op welke manier kan dit bijdragen aan het functioneren van ouders en de ontwikkeling van kinderen na een scheiding?

Gezinsrelaties na Scheiding

Mijn naam is Rianne van Dijk (Twitter), promovenda aan de Universiteit Utrecht, en met ons onderzoeksproject ‘Gezinsrelaties na Scheiding’ willen wij graag deze, en nog veel meer belangrijke vragen rondom het welzijn van kinderen na een scheiding beantwoorden. Hierbij slaan we een belangrijke brug tussen de kennis die we hebben vanuit het klinische veld en de onderzoekswereld. Als basisorthopedagoog met ervaring in de kinder- en jeugdpsychiatrie én een afgeronde wetenschappelijke onderzoeksmaster gericht op de ontwikkeling van kind en adolescent, ben ik erg gemotiveerd om deze uitdaging aan te gaan. Vanwege ons gemeenschappelijke doel om de situatie voor gezinnen na scheiding te verbeteren, hebben wij Heppee benaderd voor hulp bij het bereiken van gezinnen.

De Universiteit Utrecht roept daarom ouders en kinderen uit recent gescheiden gezinnen op om deel te nemen aan ons onderzoeksproject.

Want des te meer zicht we krijgen op hoe gezinnen zich aanpassen na een scheiding, des te beter kunnen we uitspraken doen over wat kinderen en ouders kan helpen tijdens deze soms moeilijke periode. Dit kan bijdragen aan de verbetering en ontwikkeling van bestaande en nieuwe ondersteuningsprogramma’s.

Wat wordt er van je verwacht?

Tijdens het onderzoek hoeft u niets samen met uw ex-partner te doen, maar worden er aparte afspraken gemaakt. Ook hoeft u voor het onderzoek niet naar de Universiteit te komen. Bent u korter dan 6 maanden uit elkaar of gaat u bijna apart wonen en heeft u minstens één kind tussen de 8 en 14 jaar? Of kent u iemand anders in deze situatie die mogelijk mee zou willen doen? Op de website gezinsrelaties-na-scheiding.nl vindt u aanvullende informatie over het onderzoek en een online aanmeldformulier!

Bent u mediator, coach of advocaat en heeft u geregeld te maken met ouders die recent uit elkaar zijn gegaan of binnenkort uit elkaar gaan wonen? Ook ú kunt bijdragen aan ons onderzoek door u in te zetten voor het vinden van gezinnen voor ons onderzoeksproject. U informeert en motiveert gezinnen dan middels onze folders die wij u toesturen. Bij interesse kunt u mailen naar gezinsrelaties-na-scheiding@uu.nl

About Rianne Van Dijk

PhD @UtrechtUni. Studying post-divorce family dynamics in relation to child development | Former athlete (400/800m) | Mother of Thijmen (3) & Lukas (2)