Elk huisje heeft zijn kruisje. En kent lastige situaties. Zoals ruzie of zelfs echtscheidingen. In mijn contact met kinderen en ouders hoor ik regelmatig dat ouders het idee hebben dat hun kinderen hun emotie of behoefte niet altijd uiten. Terwijl zij juist graag willen dat kinderen uitkomen voor wat ze echt willen en voelen.

Uitstraling en interpretatie

De afgelopen jaren heb ik met allerlei kinderen, jongeren en hun ouders gekletst, gespeeld, ontdekt en uitgewisseld. Vaak was er verbazing: dat je iets anders kan uitstralen dan hoe je je voelt, of dat er een andere interpretatie mogelijk is van wat je zegt of doet. Dit is de menselijke vergissing om het leven vooral door ons eigen brilletje te bekijken. En soms vergeten we dat anderen hun eigen brilletje hebben. Dit gebeurt ook in het contact met onze eigen kinderen. Waarbij het risico bestaat dat we niet altijd weten wat onze kinderen denken of voelen. Of invullen, uit gemak of uit ongemak. Herken je dat?

De Held in je kind

Om een lastige situatie door te komen met elkaar, is het belangrijk om ruimte te geven aan ieders emoties en gevoelens. Daaronder ligt informatie verscholen. Een wens of behoefte. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen diep van binnen ‘weet’ wat ie moet doen om zo’n moeilijke situatie door te komen. Dat is onze Held van binnen, die ons vertelt wat we nodig hebben. Vaak luisteren we daar niet naar. Want het doet pijn. We willen de ander niet belasten. Of gunnen onszelf daar de tijd niet voor. Het is mijn missie om kinderen hierin te ondersteunen. Hun ei kwijt te kunnen. Zodat zij steviger en blijer deze periode doorkomen. En weten wat ze moeten doen om zichzelf te helpen. Zoals? Aan papa en mama zeggen dat ze niet zo moeten schreeuwen, vragen om een dikke knuffel, of op school vertellen dat het thuis niet zo goed gaat. Zodat anderen rekening kunnen houden met deze wensen.

standbeelden

Geef je kind de ruimte

Ouders geven regelmatig aan dat zij soms niet goed weten hoe ze hun kinderen kunnen helpen in lastige situaties. Op welke manier ze emoties en behoeften bespreekbaar kunnen maken. Of hoe ze hen laten weten dat ze er altijd zijn voor hen. Gewoon, even contact met een glimlach of een traan en een wederzijdse knuffel.

Helden-middagen

In mijn Helden-middagen geef ik kinderen de ruimte om lol te hebben en stoom af te blazen. Door middel van ludieke en laagdrempelige activiteiten leren zij de Held in zichzelf ontdekken. Die hen vertelt wat ze nodig hebben in lastige situaties. De Helden-middagen vinden plaats in de zomervakantie op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00-16.00 uur in Amsterdam. Ook na de zomervakantie ben je welkom bij de Helden-middagen!

cropped-springen-strand-tbv-FB2

Interesse? Kijk voor meer informatie en data op Heldenmiddag.

Tot dan!

About Kim Oostveen

Helpt kinderen uit gescheiden gezinnen de Held in zichzelf te ontdekken. Trainer. Coach. Projecten. Co-ouder. Wensmoeder. My Tree House & Week van de Held.

Leave a Reply