In mijn praktijk als scheidingsmediator zie ik elke zomer weer, dat cliënten op zien tegen de eerste zomervakantie na de scheiding. Niet zo vreemd, want dit was het moment van het jaar om veel tijd met elkaar door te brengen en daaraan heb je juist vaak goede herinneringen. Om die mooie periode in het jaar anders in te gaan vullen, is dan ook moeilijk. Misschien wil je zelfs de zomervakantie wel een keertje overslaan en liever doorwerken. Maar jij bent hierin niet alleen, ook de kinderen zullen moeten wennen aan het idee dat de vakantie niet meer met papa en mama samen is. Daarom deze vijf tips en één valkuil om jullie gezin op weg te helpen naar een fijne vakantie.

1.  Maak samen heldere afspraken

Maak tijdig goede afspraken. Heldere afspraken geven voor zowel de kinderen als jullie zelf rust en zekerheid. Ook voorkomen tijdige afspraken teleurstellingen over onrealistische verwachtingen en daarmee conflicten. Het beste is om bij het ouderschapsplan al na te denken over de vakanties en afspraken hierover vast te leggen. Het voorkomt dat er elk jaar opnieuw stress is over het maken van afspraken. Maar dan nog is er ieder jaar wel overleg nodig over de exacte (reis) data, afstemming van de reisbestemmingen, speelafspraken, zomerkampen, logeerpartijtjes bij opa en oma, etc. Het eerste jaar is het meest lastige jaar om samen tot afspraken te komen, omdat alles extra emotioneel is. Lees dan ook voor je in gesprek gaat eerst ‘De 12 Reminders om ruzie met je ex te voorkomen’. Maar blijft het moeilijk voor jullie om er zelf uit te komen, schakel dan hulp in van een scheidingsmediator.

2.  Vraag je steeds af of het fijn is voor je kind

Redeneer steeds vanuit je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is. En nee dat is vaak niet de hele vakantie ver van huis en de vertrouwde omgeving zijn. Kinderen vinden het vaak fijn om tussendoor ook een weekje thuis te zijn. Maak de vakantie dus niet te lang en kies liever voor één weekje of twee weken. Zeker als kinderen nog erg aan het idee moeten wennen dat jullie uit elkaar gaan, kan een lange vakantie waar zij de andere ouder missen extra belastend zijn. Houdt daarnaast rekening met de leeftijd van je kind. Bij jonge kinderen is een korter verblijf afwisselend bij de ene en de andere ouder vaak beter. Kies ook voor kortere afwisselende periodes als jullie kind nooit langer dan een paar dagen zonder zijn mama of papa is geweest.

Realiseer je steeds dat de wensen van jouw kind vaak haaks staan op wat jij graag zou willen, zeker als je net uit elkaar bent. Een voorbeeld: waarschijnlijk heb jij er helemaal geen zin in om je ex te zien of te spreken als je op vakantie bent, maar je kind wil ook tijdens de vakantie graag alle nieuwe belevenissen kunnen delen met beide ouders. Maak van te voren hier dan ook duidelijke afspraken over, wat goed kan werken zijn vaste belmomenten. Wees verder behoedzaam als er een nieuwe partner is. Weet dat ook al loop jij op een roze wolk, voor je kind dat zeker niet zo is. Wacht dus nog even met het boeken van een extra ticket voor je nieuwe liefde en ga iets leuks doen met hem of haar als de kinderen niet bij jou zijn. Bedenk je dus telkens wat je kind graag zou willen en laat je kind ook zelf meedenken voor een geslaagde vakantie. Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen. Zorg dat je jullie kind nooit in het midden plaatst, door hem of haar te laten kiezen.

3.  Knutsel een vakantiedagboekje voor je kind

Een vakantie op zich is vaak al spannend voor kinderen, maar zeker nu kan je kind wel wat extra houvast gebruiken. Maak daarom een leuk vakantiedagboekje en geef dat op de eerste dag van de vakantie aan je kind. Het volgende heb je daarvoor nodig: een mooi notitieboekje, een felgekleurde envelop, leuke pennen, smiley stickers, een aantal foto’s van jou en je ex en een uurtje tijd. Plak voor in het boekje de foto’s van papa en mama en schrijf allebei iets liefs voor je kind in het boekje. Gebruik vervolgens steeds voor elke dag van de zes weken twee pagina’s van het notitie boekje. Schrijft daarop de datum en de dag en zet erbij of je kind bij papa of mama is. Reserveer steeds ruimte op de eerste bladzijde, daar kan je kind bijvoorbeeld zijn mooiste herinnering van de dag noteren en een smiley plakken om zijn of haar gevoel van die dag te kunnen uiten. Op de tweede bladzijde heeft je kind elke dag ruimte om een tekening te maken of vakantiesouvenirs te plakken. Plak tot slot de felgekleurde envelop achterin en stop daar ‘bonnen’ in voor bijvoorbeeld een ijsje, een uurtje later opblijven of een spelletje doen. Je kind kan dan een bon pakken als hij of zij het een keertje wat moeilijker heeft.

4.  Creëer mooie herinneringen

Helemaal in de sfeer van vakantie en reizen: nieuwe ervaringen opdoen en daarmee mooie herinneringen creëren. De vakantie is nu natuurlijk anders, maar geeft daarmee ook juist nieuwe mogelijkheden. Misschien hield jouw ex nooit van kamperen of juist niet van hotels of het strand. Waarom dan niet nu deze mogelijkheid aangrijpen om juist deze dingen te gaan doen? Maar de meest mooie herinnering die je jullie kind kan geven aan deze eerste zomer na de scheiding, is dat het van de andere ouder mag blijven houden. Geef je kind dit gevoel door bijvoorbeeld samen een vakantiekaartje te sturen naar de andere ouder. Jullie blijven ten slotte samen ouders, ook al ben je gescheiden.

5.  Vier de zomer

Deze laatste tip is misschien wel het laatste waar je aan moet denken. Toch is de kans groot dat je een deel van de schoolvakantie de kinderen niet bij je zult hebben. Probeer daar dan hoe moeilijk dit ook is er het beste van te maken. Bedenk van te voren hoe je deze tijd gaat invullen zodat je minder in het bekende zwarte gat valt. En nee dat is niet alleen maar je werk in halen of andere klussen doen, pak juist nu je ontspanning. Het voordeel van de zomer is dat het vaak mooi weer is en je in eigenland ook eenvoudig leuke dingen buiten kunt ondernemen, zoals een bezoekje aan het strand. En vergeet niet om familie en vrienden uit te nodigen om leuke dingen te gaan doen, je hebt nu de tijd. Ook kan het soms fijn zijn om eens lekker uit te slapen, boeken te lezen of lekker in de zon te liggen in de tuin of op het balkon. Doe vooral waar jij zin in hebt en je denkt goed bij te gaan voelen en probeer ondanks alles te genieten van de zomer!

Valkuil!

Valkuil!

Ook al neem je deze tips ter harte dan nog kan je vakantie onverwacht in het water vallen. Je zult zeker niet de eerste zijn die er op het vliegveld achter komt, dat er bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijk gezag hebt. Dit geldt met name als je buiten het Schengen-gebied gaat reizen, om zo bij de paspoortcontrole eenvoudig aan te kunnen tonen dat je met toestemming van de andere ouder reist. Regel –naast een geldig paspoort, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- de volgende formulieren dan ook tijdig om onnodige vakantiestress te voorkomen:

Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden.

Al meer dan 5000 families gebruiken de Heppee app.

Doe mee en download hem nu!

 


About Sissel Pemmelaar

Ex-advocaat en nu gelukkig mediator bij Pemmelaar Familie Mediation. Oprichter van Scheidingscafé Amsterdam en Scheidingscafé On Air. Spreker en columnist. Missie: zoveel mogelijk ouders helpen op een positieve manier uit elkaar te gaan. Zodat ouders er ondanks de scheiding samen kunnen zijn voor hun kinderen.

One Comment

Leave a Reply