In gesprek met je kind wees een OEN, gebruik LSD en laat OMA thuis

Pardon, wat zeg je nu toch weer? Bovenstaande zinnen zijn vaak gebruikte termen in de coaching. Gemakkelijke ezelsbruggetjes om tot een meer effectieve communicatie te komen. Dit kan zeker ook helpen bij het in gesprek gaan met je (puber)kind) over de scheiding. Hoe je ze kunt inzetten?

Wees een OEN

Wees een OEN is wat mij betreft de allerbelangrijkste. Wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Open; wanneer je in gesprek gaat met je kind over de scheiding, laat dan geen dingen achterwege. Stem daarbij je openheid wel af op hetgeen je kind al kan begrijpen en verwerken. Een kind van zes snapt andere dingen dan een puber van veertien. Wees eerlijk als je kind vragen heeft over de aanleiding of de gevolgen van de scheiding. Kinderen kunnen veel aan, behalve oneerlijkheid. Ze voelen zich namelijk al genoeg bedrogen door het idee dat het sprookje van hun ouders niet eindigt met ‘..en ze leefden nog lang en gelukkig’. Wees nieuwsgierig naar de beleving van je kind, hoe kijkt hij/zij tegen de situatie aan.

Kinderen kunnen veel aan, behalve oneerlijkheid. Ze voelen zich namelijk al genoeg bedrogen.

Gebruik LSD

Je kind heeft behoefte aan LSD, iemand die echt Luistert, Samenvat en Doorvraagt. Luisteren is belangrijk om je kind en zijn of haar behoeften te horen en te begrijpen. Als je met een bepaald doel voor ogen het gesprek ingaat, kan het zijn dat u niet open staat voor hetgeen uw kind te zeggen heeft. Samenvatten helpt bij het in je eigen woorden teruggeven van hetgeen u zojuist hebt gehoord. Het is een goed middel om je kind te laten merken dat je echt goed hebt geluisterd en moeite doet om hem of haar te begrijpen. Doorvragen is bedoeld om de dingen die je nog niet goed snapt, helder te krijgen. Doorvragen staat eigenlijk gelijk aan nieuwsgierigheid, willen weten wat er in het koppie van de ander omgaat. En het voorkomt tevens dat je OMA meeneemt.

Laat OMA thuis

Laat tenslotte tijdens het gesprek Oordelen, Meningen en Adviezen achterwege. Zoals hierboven al gezegd, heeft je kind vooral behoefte aan een luisterend oor. Mensen zijn geneigd om hetgeen ze horen te willen plaatsen binnen hun eigen referentiekader. Ze willen het labelen om het zo voor zichzelf begrijpelijk te maken. Zodra we dat doen, is de kans groot dat we er vrij automatisch ook een oordeel aan vastplakken en achter dat oordeel hobbelt onze mening. En omdat we er iets van vinden, volgt vaak ook een advies wat er mee te doen. In een echtscheidingssituatie voelen kinderen zich vaak machteloos, ze kunnen niets doen. Kans is groot dat ze met jouw advies ook niets kunnen doen. Je kunt wel bij je kind navragen wat hij/zij nou zou willen. Wat heeft je kind nodig van jou en je ex-partner, hoe ziet dat eruit, wat doen jullie dan (geen ruzie maken bijvoorbeeld, rustig met elkaar praten, aardig zijn tegen elkaar etc.).

Respecteer zijn of haar tempo om het te verwerken en probeer nu niet snel de scheiding er doorheen te drukken.

Insmeren met NIVEA

En tenslotte kan een beetje smeren met NIVEA nooit kwaad: Niet Invullen Voor Een Ander, ook al is het nog maar een kind!

Mocht je vragen hebben na het lezen van dit blog, voel je dan vrij om contact met mij opnemen door een mail te sturen naar l.reijers@yoi-dordrecht.nl.

About Lijnie Reijers Yoi

moeder van een zoon en dochter | echtgenote | orthopedagoog generalist | bijzondere curator | zorgcoordinator | aikido leraar | oprichter Yoi Orthopedagogiek & Trainingen | co-auteur ‘Vertraagde start’ | blogger | ondernemer | verbinder

One Comment

Leave a Reply