Blog-Wat-Wel-Lelijke-cadeaus-heppee-happy-app-happie-heppy

Ik zit met een alleenstaande moeder die door haar ex-partner (de vader van haar kinderen) keer op keer te horen krijgt dat ze niet deugd en het niet goed doet als moeder. Moeder huilt. Het raakt haar intens diep terwijl ze met woorden haar eigen moederschap aan het verdedigen is. Ik leg mijn hand op haar arm “stop eens met je te verdedigen en jezelf of misschien wel mij te overtuigen van hoe je het doet als moeder” zeg ik haar.

Ze kijkt me door haar tranen heen verschrikt aan. Ik vraag haar “Voor wie geef je de uitleg over jouw werkelijkheid?”
Ze houdt even stil, dan zegt ze zacht “Ik weet het eigenlijk niet, ik zou willen dat hij de waarheid zou weten”. Ze slaat haar ogen neer “Het voelt alsof ik het in zijn ogen altijd fout doe”.
De verwijtende woorden en onwaarheden halen moeder keer op keer uit balans en uit haar kracht.

Rotgevoelens krijgen of aannemen

Door te beseffen dat de macht over je eigen leven ten alle tijden jouw eigen macht is maakt dat je ervoor kunt zorgen dat je minder beïnvloed zal worden door anderen. Een ander kan jou tenslotte geen rotgevoel geven! Nou ja, tenzij je deze aanneemt natuurlijk.
Iemand die voor je staat met een lelijk ‘cadeau’ vol met rotgevoelens, verwijten, onwaarheden en kwetsende woorden, neem je het dan aan? Als je het niet aanneemt, wordt het dus ook niet van jou maar blijft het van die ander… Precies, daar waar het hoort!

Woorden zonder waarde

Het loskoppelen van de woorden van de ander en de werkelijkheid is een klus op zich die vaak tijdens of na een scheiding extra aandacht nodig heeft. Eerder was je samen in jullie relatie ouder van jullie kind(eren), nu staan jullie beide voor een onbekende (gedwongen) uitdaging van het gescheiden leven en tegelijk samen ouder zijn. De focus is vaak op de scheiding van elkaar en de gevolgen voor de kinderen met alle emotionele en praktische consequenties. Echter later wordt pas duidelijk dat het oneens zijn met elkaar, het niet volledig op de hoogte zijn van wat de andere ouder doet en hoe deze dat doet, een totaal onbekende lading heeft.

Zet jezelf in je kracht!

Door jezelf goedkeuring te geven, over hoe jij het doet als ouder, zal maken dat jij je minder onzeker voel en dus minder goedkeuring van andere nodig hebt. Zorg er dus voor dat jij jezelf een compliment kan geven over hoe jij het als ouder doet! En hé, een compliment van degene die jou het beste kent en al je intenties weet, dat zijn toch echt de meest waardevolle complimenten? Juist ja! Dat ben jij met een mooi compliment over jou!

Zelftherapie:

Waarde van woorden-heppee-happy-heppie-happie-heppy
Om te starten kun je opschrijven hoe jij jezelf als ouder het liefst ziet. Doe je ogen dicht en zie jezelf als die ouder die jij wilt zijn, schrijf op wat je ziet! Een helpende vraag hierbij kan zijn: wat denk jij dat jouw kinderen van jou nodig hebben?

Zorg dat je die ouder bent, zorg dat je trots kunt zijn op jezelf. Want zolang je investeert in jezelf zul je merken dat je ook minder behoefte zal krijgen je te verdedigen. Bedenk je dat de woorden van die ander niets meer zijn dan de woorden van die ander zijn! Het zegt niets over jou of over de werkelijkheid tenzij jij er zelf waarde aan besluit te geven. Als jij er geen waarde aan geeft, zal ook de behoefte tot verdedigen afnemen. En wees eens eerlijk over de keren dat je jezelf hebt verdedigd, waren toen de problemen opgelost? Was de ander overtuigd? Wat heeft het verdedigen je daadwerkelijk opgeleverd? Of voelde het alsnog onterecht, misplaatst en bleef het rotgevoel over wat zich heeft afgespeeld?

Wil je doorpraten over dit onderwerp of zoek je hulp? Stuur een email naar laura@watwel.nl.

Meld je nu aan voor de Heppee app

About Laura Breg

Wat Wel biedt gezinnen coaching, behandeling & opvoedhulp aan huis zonder tussenkomst van overheidsinstellingen. Hierdoor is bescherming van privacy gevoelige gegevens mogelijk en de jeugd en gezinshulp anoniem en particulier. Laura is moeder van twee zoons van 7 en 10 jaar en pleegmoeder van een pleegzoon van 16 jaar. Vanuit co-ouderschap zijn haar twee zoontjes bij haar en hun vader.

Leave a Reply