
Wat doet de Kindbehartiger?
Allereerst kan worden gezegd dat de Kindbehartiger de belangen behartigt van ieder kind in een scheidingssituatie en ervoor zorgt dat de stem van ieder kind geborgd wordt binnen het geheel. Hoe jong een kind ook is en in diverse fases binnen het scheidingsproces. Ieder kind verdient een stem en er zou in Nederland veel meer dan voorheen invulling moeten worden gegeven aan artikel 12 van het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK).
In Nederland hebben minderjarigen in beginsel geen zelfstandige rechtsingang en vormen zij geen partij bij juridische procedures. Echter, in een scheidingssituatie gaat de zaak veelal over de belangen van kinderen en over hun toekomst. Ieder kind verdient het dan ook dat zijn stem gehoord wordt en zijn wensen onderdeel uitmaken van de toekomstplannen en de nieuwe wijze waarop de gezinsstructuur vorm gaat krijgen. Partners gaan uit elkaar, maar het ouderschap blijft. En de verbinding in dit alles vormen uiteindelijk de kinderen. Helaas zijn het nu ook juist deze kinderen die vaak de dupe worden van de conflictsituatie op ex-partner niveau. Hiervoor verdienen zij bescherming en maatwerk ondersteuning. Aan de ene kant dient dus kinderparticipatie sterker voorop te worden gezet voor ieder kind en aan de andere kant dienen kinderen bescherming te genieten voor de kwetsbare positie waarin zij zich bevinden. Dit zijn de kern uitgangspunten van de Kindbehartiger.
Is de Kindbehartiger een nieuwe discipline?
De Kindbehartiger is de overkoepelende term voor die professionals die de kwaliteit in huis hebben om bovenstaande te realiseren in lijn met het profiel van de Kindbehartiger en die zich op alle vlakken rondom het scheidingsproces en de positie van kinderen blijven ontwikkelen. Dit wordt scherp bewaakt door de Stichting Kwaliteit Kindbehartiger.
Binnen de sector is de afgelopen jaren veel versnippering ontstaan. Het is vrij eenvoudig om je coach te noemen en om een eigen onderneming op te richten.
De materie rondom scheidingen is echter steeds complexer geworden en vraagt om eenduidigheid, een stevige verbinding en kwaliteitsborging. Door de rol van Kindbehartiger worden het zorgvraagstuk en het juridische proces samengebracht in plaats van dat deze twee los van elkaar opereren en wordt de positie van het kind eens te meer centraal gezet in lijn met artikel 12 IVRK.
De Kindbehartiger is geen concurrent van bijvoorbeeld KIES of Kinderen uit de Knel of van pedagogen of therapeuten. Juist niet. Er zijn Kindbehartigers die de KIES opleiding zelf gevolgd hebben en de methodiek uitvoeren. En Kindbehartigers kennen de hulpverleningskaart en werken veel samen met sociale professionals. Ieder gezin vraagt om maatwerk en ieder kind is uniek. Dit kan dus betekenen dat een Kindbehartiger een gezin doorverwijst naar Kinderen uit de Knel, samenwerkt met een therapeute of een ander geschikt programma aandraagt. Steeds dient per situatie te bekijken waar behoefte aan is. De Kindbehartiger is er echt voor het kind en geeft dus volwaardig invulling aan hetgeen is gesteld in artikel 12 IVRK.
Praktijkvoorbeelden
Ik geef graag meer uitleg over de rol van de Kindbehartiger aan de hand van mijn eigen werkzaamheden binnen KidsInbetween. Ik ondersteun vanuit KidsInbetween als Kindbehartiger kinderen in een scheidingssituatie en behartig hun belangen.
Ik laat hierbij de stem van het kind doorklinken en verbindt ouders vervolgens vanuit de positie van het kind door uitleg te geven over het temperament, de ontwikkelingsfase, de impact van de scheiding etc. Zo denkt een kind van 4 bijvoorbeeld niet in kwantitatieve afspraken en hecht het geen waarde aan dagen/uren/minuten, maar heeft het behoefte aan kwalitatieve afspraken en eenduidige signalen hieromtrent vanuit de ouders.
Samenvattend
De rol van de Kindbehartiger staat dus voor het borgen van de stem van ieder kind (12 IVRK), voor een stevige verbinding (oplossen versnippering sector en verbinden van het zorgvraagstuk en het juridisch speelveld) en voor kwaliteit (de steeds complexer wordende materie rondom scheidingen vraagt om kwaliteit hieromtrent binnen de sector en van professionals).
Wil je meer weten/ reageren? Mail naar Marieke Lips.