“Heppee maakt het leven van kinderen en hun gescheiden ouders makkelijker en leuker!”
Een inspirerende visie, een creatieve kijk op deze problematiek en met name het bieden van concrete en praktische hulp: dit is een initiatief waar ik als gast-blogger graag voor wil schrijven.

Even voorstellen

Mijn naam is Iris Gündel. Ik studeer Bestuurs- en Organisatiewetenschappen en doe veel verschillende dingen naast mijn studie – óók op het gebied van scheidingen. Zo is, na het nodige werk in de afgelopen paar jaar, op 30 november mijn boek “Schei eens uit” verschenen. In het boek delen volwassenen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden hun verhaal over de scheiding van hun ouders. Ik was benieuwd naar de daadwerkelijke impact, de invloed van de scheiding op hun leven – soms vele jaren later. Wat hadden zij anders gewild? Waar lopen zij in hun eigen volwassen leven, wellicht in relaties, tegenaan? Naast de persoonlijke verhalen heb ik ook vele deskundigen aan het woord gelaten over ‘duurzame relaties’, rollen binnen een (gescheiden) gezin, persoonlijke valkuilen en over hoe er nu wordt omgegaan met scheidingen. Omdat ik vind dat het anders kan.

Kind van gescheiden ouders

Mijn eigen ouders zijn gescheiden toen ik 8 jaar oud was. Na de scheiding heeft mijn moeder met mijn stiefvader een scheidingspraktijk opgericht. Daar worden óók gesprekken gevoerd met de kinderen van scheidende ouders. Rond mijn 16e ging ik zelf het gesprek eens met ze aan: uit nieuwsgierigheid wilde ik naar hun verhalen luisteren. Allebei hadden we dezelfde ervaring, maar een eigen verhaal. Daar vonden we elkaar. Alleen al deze herkenning maakte het wellicht ‘veilig’ en zorgde in ieder geval voor een fijn gesprek. Zo kon ik met deze kinderen samen bedenken wat het voor hen beter zou kunnen maken. Naast deze kindgesprekken heb ik ook op andere manieren ervaring opgedaan over het omgaan met een scheiding.

Als ervaringsdeskundige, als auteur van mijn boek én met deze ‘werkervaring’ wil ik mij heel graag blijven inzetten voor kinderen met gescheiden ouders.

Een nieuw geluid

Ik vind dat het tijd is dat we er anders naar gaan kijken, naar het hele ‘systeem’ rondom relaties en scheidingen. Er zijn zo ongelofelijk veel scheidingen, met (te) vaak schade voor de betrokkenen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor het kind in een scheiding. Zo worden veel kinderen heden ten dage al op een gepaste wijze betrokken bij de scheiding van hun ouders. Zo zie ik bijvoorbeeld om mij heen dat er steeds meer openheid is ontstaan rondom scheiding. Kinderen die altijd alles mogen vragen, altijd naar de andere ouder kunnen bellen, ouders die met elkaar in contact blijven.
Dat is, naar mijn idee, waar het vaak misloopt: de communicatie. De communicatie tussen ouders én tussen de ouders en de kinderen.

Mensen worden individualistischer, worden mondiger. Vrouwen zijn veel onafhankelijker dan de tijden waarin het huwelijk als ‘hoeksteen’ van de samenleving fungeerde.

“Het systeem”

Een eerste zou zijn om bewuster om te gaan met relaties. Beseffen en bespreken wat je nu daadwerkelijk met elkaar aangaat. Een tweede zou zijn dat we met die benodigde bewustwording ook naar scheidingen moeten gaan kijken, het hele juridische systeem eromheen bijvoorbeeld.

De samenleving verandert zo ongelofelijk snel. Alleen al als we ons de invloed proberen voor te stellen van het internet en alle sociale media. Mensen worden individualistischer, worden mondiger. Vrouwen zijn veel onafhankelijker dan de tijden waarin het huwelijk als ‘hoeksteen’ van de samenleving fungeerde. Natúúrlijk hebben deze veranderingen ook effect op relaties, op scheidingen, op hoe we met elkaar omgaan. Echter blijft het hele systeem gebaseerd op deze ‘samenleving passé’.

Mijn doel

Het is mijn doel om nu echt met elkaar in gesprek te komen. Met ouders, kinderen, betrokkenen, politici, deskundigen, om op tafel te krijgen waar we goed aan doen. Een zo vernieuwde samenleving. Zoveel relaties die stuklopen. Zoveel schade bij scheiden. Het is de nu de hoogste tijd om de handen ineen te slaan en hier anders naar gaan kijken met elkaar.

Mocht je vragen hebben na het lezen van dit blog, voel je dan vrij om contact met mij opnemen door een mail te sturen naar info@irisgundel.nl .

En dan verder

De komende tijd zal ik gaan bloggen voor Heppee over mijn kijk op deze veranderde samenleving, uitvergroot op relaties, scheiding, kinderen in scheiding. Als kind van gescheiden ouders, als auteur van mijn boek hierover, als ‘next generation’ van deze veranderende samenleving wil ik graag met jullie délen. De armen ineen slaan. Ik zie daar naar uit!

Kinderen in scheiding

95%

relaties

80%

Scheiding

85%

About Iris Gundel

Auteur boek: Schei eens uit - Student - Spreker - Young Talent bij Talentenacademie - Kind&Scheiding Settlement - Trainer LMO Opleidingen