Elk jaar eindigen er na de feestdagen veel huwelijken. Misschien twijfel jij tijdens deze donkere dagen ook over jouw relatie. Het kan zelfs zijn dat je de beslissing om uit elkaar te gaan al genomen hebt. Speciaal voor jou deze 5 tips om de juiste eerste stap(pen) te zetten, zodat je achteraf niet denkt had ik het maar anders aangepakt.

Tip 1: Stel jezelf deze vragen

Het kan zijn dat de vraag ‘scheiden of blijven?’ door je hoofd spookt Misschien erger je je wel extra aan de ander tijdens (de voorbereidingen van) de feestdagen. Of maak je aan het einde van het jaar de balans op en zijn de feestdagen dé negatieve bevestiging van hoe je al langer naar jullie relatie keek. Stel jezelf in dat geval deze drie vragen:

1 Wat was anders toen jullie nog wel gelukkig samen waren?
2 Wat kun jezelf anders doen om dat geluk samen terug te krijgen?
3 Wil ik vraag twee wel beantwoorden?

Heb je vraag drie negatief beantwoordt dan zeg je daarmee eigenlijk niet meer voor je huwelijk te willen gaan. Ja toch? In dat geval doe je er verstandig aan tip 2 heel goed te lezen.

 

Het risico dat de kinderen deze stress tijdens de feestdagen
mee krijgen is daarnaast extra groot.

Tip 2: Kijk vooruit

Wellicht denk je dat het allemaal beter wordt na de scheiding of ben je misschien wel verliefd op een ander. Maar je zult niet de eerste zijn die spijt heeft van zijn of haar scheiding en achteraf denkt: is het dit allemaal waard geweest? Daarom is het heel belangrijk om nu vooruit te kijken. Stel jezelf de vraag: waar sta ik over een paar jaar als wij uit elkaar zijn? Loop ik dan niet tegen dezelfde dingen aan, wordt het echt wel beter? Hoe ziet mijn leven en dat van de kinderen er dan uit? Ben je echt 100% overtuigd dat het alleen maar beter kan worden zonder elkaar, de liefde helemaal op is of de problemen niet overwonnen kunnen worden lees dan tip 3 en 4. Twijfel je? Overweeg dan eerst serieus relatietherapie, je bent het niet alleen de ander en kinderen maar vooral ook aan jezelf verplicht. Met relatietherapie kan vaak een scheiding nog voorkomen worden en een nieuw begin gemaakt worden. Voorwaarde is wel dat je allebei bereid bent er voor te knokken.

Tip 3: Vertel het pas na de feestdagen

Je kan je voorstellen om je partner te vertellen dat je niet verder met de relatie wilt gaan tijdens de feestdagen nog ingrijpender is dan in het nieuwe jaar. Het risico dat de kinderen deze stress tijdens de feestdagen mee krijgen is daarnaast extra groot. En je wil toch zeker ook niet dat zij kerst of Oud en Nieuw met jullie scheiding in de toekomst blijven associëren? Bovendien kan een scheiding moeizamer verlopen dan nodig was geweest als de scheidingsmelding niet goed gedaan wordt. Wacht dus tot januari begonnen is (en nee dat is niet 1 januari!) en vertel het dan in een persoonlijk gesprek. Kies een geschikt moment uit, zorg dat de kinderen er niet zijn en er voldoende tijd is. Als je wordt verlaten is het belangrijk om eerlijk antwoord te krijgen op de ‘waarom-vraag’. De ander kan anders met deze vraag blijven rondlopen en niet goed toekomen aan het rouwproces en dus langer verdrietig zijn dan nodig. Geef de ander daarom de antwoorden die nodig zijn.

 

Respecteer zijn of haar tempo om het te verwerken en probeer nu niet snel de scheiding er doorheen te drukken.

Tip 4: Bewaar de rust

Na lang wikken en wegen heb jij besloten om de moeilijke beslissing te nemen om uit elkaar te gaan. Bedenk je dat jouw partner het net te horen heeft gekregen en daarom vaak gigantisch achter loopt in het proces van afscheid nemen. Hij of zij maakt net als jij alle verschillende emoties door zoals boosheid, verdriet en angst. Respecteer zijn of haar tempo om het te verwerken en probeer nu niet snel de scheiding er doorheen te drukken. Het is juist nu belangrijk om de rust te bewaren en geen overhaaste stappen te zetten. Als de emoties wat zijn gezakt kom je tot betere afspraken op de langere termijn, ook is er dan meer ruimte om stil te staan bij de wensen van de kinderen. Weet dat als je in het begin een weg van ruzie inslaat, dat lastig te keren is.

Tip 5: Schakel deskundige hulp in

Maar hoe goed jullie je ook voornemen het te willen doen, juist door alle emoties is dat vaak ontzettend moeilijk. Aarzel dan ook niet om de hulp van een scheidingsmediator in te schakelen, die kan jullie begeleiden om alles zo harmonieus mogelijk te laten verlopen en zo goed mogelijk te regelen. Ook kan een mediator in het begin stadium helpen om tijdelijke afspraken te maken om zo de noodzakelijke rust te creëren voor jou, de ander en de kinderen.

Tot slot:

Ik hoop dat ik je met dit blog op weg heb geholpen bij de eerste belangrijke stappen naar een nieuw begin. Mocht je vragen hebben na het lezen van dit blog, voel je dan vrij om contact met mij opnemen door te bellen op 020-260550 of een mail te sturen naar sissel@pemmelaar.nl. Of kijk eerst op pemmelaar.nl.

About Sissel Pemmelaar

Ex-advocaat en nu gelukkig mediator bij Pemmelaar Familie Mediation. Oprichter van Scheidingscafé Amsterdam en Scheidingscafé On Air. Spreker en columnist. Missie: zoveel mogelijk ouders helpen op een positieve manier uit elkaar te gaan. Zodat ouders er ondanks de scheiding samen kunnen zijn voor hun kinderen.

One Comment

Leave a Reply