Kun jij schoon het nieuwe jaar in? Voorbij schuld en schaamte.

Na de officiële scheiding begint er een nieuw leven en tegelijkertijd is niet alles opeens anders. Je gewoontes, de meningen die je hebt over jezelf en anderen ben je niet ineens kwijt. Gebeurtenissen die nog steeds een rol spelen in je leven hebben effect op hoe je je nu tot elkaar verhoudt. Beloftes die niet nagekomen zijn zitten nog ergens in je systeem. Het hoofd zit vaak vol met zaken die niet af zijn en die ons regelmatig belemmeren om open en eerlijk door het leven te gaan.

Opschonen

Het kan altijd, maar het einde van een jaar is voor mij het moment om na te gaan waar ik losse eindjes heb. Wat wil er nog gezegd worden tegen de moeder of vader van je kind(eren). Heb je nog iets na te komen op je werk of sorry te zeggen over iets wat jij gedaan hebt naar een kind toe. Iets dat niet echt helemaal jofel was.

Is alles gezegd?

Kun jij schoon het nieuwe jaar in? Voorbij schuld en schaamte. Toen….heb je het zo gedaan of niet gedaan….Toen was dat wat je kon doen, anders had je het vast anders gedaan. Nu ben je verder en kun je verantwoordelijkheid nemen. Nu kan het je dichterbij de ander brengen en zorgt het voor verbinding en een open samenwerking. Het resultaat is vaak dat er ontspanning komt, waardering en simpelweg een opgeruimd gevoel.

Quick scan

Jaren geleden heb ik me een gewoonte eigen gemaakt. In elke kring van mensen waar ik me bevind: familie, vrienden, gezin, collega’s, mensen in mijn opleiding, doe ik een Quick scan. Ik vraag me af: zijn hier losse eindjes? Kan ik iedereen in de ogen kijken? Hangt er iets in de lucht? Is het schoon tussen mij en de ander? Zo’n scan gaat heel snel. Kwestie van seconden. In die seconden weet ik of er zaken zijn die niet afgemaakt zijn, die “hangen”.

Neem daarbij in overweging dat jij en ook de ander het naar beste weten hebben gedaan, maar dat het niet zo goed uitgepakt heeft.

Kom in actie. Maak schoon schip

Het maakt niet uit of het een vriendin, je collega, je ex, man/vrouw of je kind is. Neem je voor om altijd schoon te zijn. Het levert je zo ontzettend veel tijd, energie en aandacht op als je schoon bent. Elke opschoning heeft effect op jouw leven en op het leven van de mensen om je heen, zo ook het nalaten daarvan. En als je je realiseert dat er nog wat op te ruimen, te vragen of te zeggen is… kom dan in actie.

Erkennen en vergeven

Vandaag nodig ik je uit om zo’n Quick scan te doen. Zoek in gedachten of in het echt de mensen op met wie jij je leven deelt, met wie je werkt of die op één of andere manier een rol in je leven spelen. Denk er niet te lang over na. Je weet in een seconde of je iemand nog iets te zeggen of te vragen hebt. Soms gaat het om situaties waar je niets mee kunt of om iemand die er niet meer is. Dan kun je de ander en/of jezelf vergeven.

Relaties en opschonen

Je relaties zijn je lief. Maar je relaties lopen niet altijd zoals je zou willen. De invullingen die jij of de ander aan de gebeurtenis geeft, blijken regelmatig niet te kloppen. Beschouw het lezen van deze blog nu dan maar als een moment om even stil te staan. Is alles gezegd? Vertel het, wanneer je achteraf ziet dat je iets hebt gedaan of gezegd wat pijnlijk was voor de ander. Verbind je met de ander zonder je schuldig te voelen en vertel de ander wanneer jij ergens last van hebt. Neem daarbij in overweging dat jij en ook de ander het naar beste weten hebben gedaan, maar dat het niet zo goed uitgepakt heeft.

Iedere dag een nieuwe jaar

Deze Quick scan kun je iedere dag toepassen. Wanneer je de scan voor het eerst doet kan dit heel confronterend zijn. Het kan zijn dat je je realiseert dat je het één en ander te doen hebt. Wees blij dat je het doorhebt, dat kan je in de toekomst een hoop energie schelen.
En vergeet niet, het zijn cadeautjes die je uitdeelt. Stel je maar eens voor dat jij zoiets ontvangt ☺

Is de hobbel te groot, weet je niet hoe je het aan moet pakken? Word je overrompeld door emoties, dan kun je een half uur gratis skype met mij krijgen. Schroom niet. Het is zóóó menselijk☺

Wil je 100 tips voor ouderschap en scheiding ontvangen? Ga dan naar mijn website en vul je naam en mailadres in.
Je kunt Goed Gescheiden Ouders ook volgen op Facebook, post er regelmatige nieuws en waardevolle artikelen.

About Anne Buiskool

Goedgescheiden biedt ouders en kinderen/jongeren een plek om de volgende stap te zetten Vóór, tijdens en ver na de scheiding. Anne is moeder van een dochter van 19 en heeft co-ouderschap vormgegeven in een duurzame relatie.

Leave a Reply

De wissel
Next Post