De Ideale Scheiding_roxanne demonstreren Heppee app

Op vrijdag 5 februari hebben wij Heppee mogen presenteren aan 90 professionals tijdens het ideale scheidingsevent. Deze dag stond in het teken van delen en verbinden van tussen professionals die diensten verlenen aan ouders en/ of kinderen, met allemaal hetzelfde einddoel: het leveren van een bijdrage aan de ‘ideale’ scheiding./em>

Inspireren, verbinden, versterken

Onze ambassadeur en oprichter van de beroepsvereniging Kindbehartiger Marieke Lips trapte de middag af met een prachtig gedicht. Als gespecialiseerd kindercoach en bijzondere curator in Jeugdzaken wil Marieke de stem van ieder kind borgen in een scheidingssituatie. Dit doet zij onder het motto ‘inspireren, verbinden en versterken’. Vanuit de zaal kwamen positieve reacties, er blijken al veel initiatieven te zijn waarin er een luisterend oor geboden wordt aan de kinderen in een scheidingssituatie, sommigen vanuit de rol als kindbehartiger en sommige (nog) binnen andere trajecten.

Belang van Storytelling

Maar hoe ga je nu in gesprek over het soms lastige onderwerp scheiden? Als professional weten we hier wel raad mee, maar de dialoog aan gaan met kinderen als familielid of omstander is soms wel een uitdaging. Hier heeft arts Marnix Hoppener iets op bedacht. Het boekje ‘Johnny Joker schopt herrie in de hut’ helpt kinderen en ouders met een lach en een traan het onderwerp ‘scheiden’ bespreekbaar te maken. Vol enthousiasme en las Marnix uit het boekje voor; naast het verhaal over Johnny en zijn vriendjes werden er tussendoor ook vragen gesteld, zoals: “Wijs eens aan waar je een verdrietig gevoel hebt?” zodat er ook ruimte is om daadwerkelijk in gesprek te gaan over gevoelens.

Vanuit het publiek waren de reacties reuze positief, er waren zelfs al mediators bij die de Heppee app in de trajecten aanraden en in het co-ouderschapsplan laten opnemen.

De stem van het kind moet gehoord worden

Tot slot deelde Katinka van Zon haar persoonlijke verhaal over hoe zij de scheiding van haar ouders heeft ervaren en wat voor effect en impact dit op haar heeft gehad. Door haar ervaring, in combinatie met haar werk als ontwikkelingspsychologe, slaagde zij erin het publiek mee te nemen in de lastige tocht van een elfjarige tijdens een scheidingssituatie. De loyaliteitsconflicten waar een kind in terecht komt, het gevoel te moeten zorgen voor haar broertje en de ouder en… de afwezigheid van een professional die allicht eerder had kunnen opmerken dat haar verantwoordelijkheidsgevoel over haar ouders en broertje een onwenselijke vorm aannam. Het verhaal was confronterend en bevestigend tegelijk: de stem van het kind moet gehoord worden.

Heppee app ondersteund door professionals

Roxanne van Eijk mocht onze Heppee app introduceren. Vanuit het publiek waren de reacties reuze positief, er waren zelfs al mediators bij die de Heppee app in de trajecten aanraden en in het co- ouderschapsplan laten opnemen. Er kwamen vele ideeën over de uitbreiding van de doelgroep, naar oudere kinderen vanaf 14 jaar of naar pleegoudergezinnen en er werden ervaringen uitgewisseld in het publiek over het toepassen van de app.

Mocht je vragen hebben na het lezen van dit blog, voel je dan vrij om contact met mij opnemen door een mail te sturen naar roxanne@heppee.com.

About Roxanne van Eijk

Pedagoog | Kindercoach | Onderzoeker | Trainer | Discussieleider | Partner @HEPPEEapp | Enthousiasteling | Stiefmoeder| Locatiemanager Partou Kinderdagopvang